Hundmassage & Friskvård

Varför ska man ge sin hund en massagebehandling??? Massage är inte bara för sporthunden eller hundar med skador, vilket många tror, utan massage passar nästan alla typer av hundar. Ung, gammal, stor, liten, sällskapshund, tjänst eller sporthund, hund med skador och artros som behöver hålla muskler och kropp mjuk. Hundar med artros går ofta och är väldigt spända och kompenserar sina rörelser för att minska belastning på området där artrosen är, detta medför att hunden blir spänd och vill röra på sig ännu mindre.  Massage mjukar upp muskler och släpper på spänningarna i muskler och senor. Vi rensar bort slaggprodukter, ökar blodcirkulationen, minskar smärtan och hjälper till att läka skador snabbare. Man får också en bättre och snabbare återhämtning efter hårt arbete om musklerna är avslappnande. Vi minskar också risken för skador. Massage kan vara en viktig del i rehabiliteringen efter skador och operationer, den hjälper till att hålla musklerna mjuka och fria från spänningar. Man ökar blodcirkulationen vilket bidrar till bättre transport av syre och näring i musklerna. Massagen kan även öka hundens rörelseomfång och ge mjukare rörelser med mer spänst.  En hund med smärta får ofta stresspåslag och har svårt att slappna av och varva ner. Kan man minska smärtan och öka välbefinnandet hos hunden minskar ofta stressen. Massage frisätter må bra hormonet oxytocin, samt andra endorfiner som får hunden att må bra. Ofta är det hundar med rörelsestörningar och skador som kommer till oss massörer, men det absolut bästa är att regelbundet låta någon titta och känna över er hund, det ger hunden bättre förutsättningar för ett hållbart arbete och man kan upptäcka skador och förändringar i musklerna i tid. Så en friskvårdskontroll några gånger varje år minskar risken för skador och man hinner upptäcka saker i tid, innan det blir större problem. 

Vi har även ett löpband för hundar, DogRunner. Löpbandet är ett perfekt komplement till annan träning, vi kan få en kontrollerad träning och mäta framstegen hunden gör på ett bra sätt. Man kan träna allt från kondition till styrka och vi märker även skillnad på hur hunden rör sig och dess rörelseomfång. Vi lägger upp en träning som passar din hund och vad du använder hunden till. När man börjar med denna typ av träning är det viktigt att hunden känner sig bekväm på löpbandet, en del hundar kan behöva några gånger på sig innan det bllir så. Därför är vi med dom första gångerna och sedan bestämmer vi tillsammans hur ni vill vi ska göra. De första gånger går vi även igenom hur du stretchar din hund på ett bra sätt.  

Om du har några frågor om massage eller träning på löpbandet   Ring Cert. Massageterapeut för Hund Helena direkt på 072-3008520 

IMG_9455

Som komplement till massagen har jag Novafon och Thumper, 2 olika hjälmedel som gör sådant jag som massör inte kan göra. Men för absolut bästa resultat är grunden massage. Dom kan hjälpa till med det som mina händer inte klarar av, men mina händer gör sådant som inte dom klarar av. Så kombinationen av massage & Thumper/Novafon är det bästa. 

Thumper

Thumper är en handhållen massageapparat som är mer djupgående och effektiv mot stelhet hos hund. Den hjälper till att lossa på bindväven och hjälper på så sätt till att minska på spänningar och smärta. För bästa resultat kombineras den med massage. Det är en kraftfull liten maskin som ”knackar” ner sina impulser i musklerna. Den hjäler till att mjuka upp musklerna, öka blodflödet samt mjuka upp bindväven som sitter runt musklerna. Bindväven ligger runt varje muskel och mellan huden och musklerna. Det är meningen musklerna ska glida mjukt mot varandra och kunna arbeta rätt. Ibland ”klibbar” bindväven ihop sig och här hjälper Thumpern till på ett mycket bra sätt då den kan gå djupare ner än vad massagen gör.  

Novafon

Novafonen jobbar med Intraljud och kan gå upp till 6 cm djupt ner i musklerna. Den lindrar vid muskelsmärta och spänningar, detta öka blodflödet i området som behandlas, den kan även användas vid sårläkning. Hundar som inte tycker om massage, det finns sådana, kan Novafonen vara ett bra hjälpmedel eller insteg till att klara av och njuta av en massagebehandling, Novafonen jobbar mjukt men är ändå väldigt effektiv. 

I mån av tid och behandlingar så kan man få hyra Novafonen, kontakta Helena för mer info.

Balansbollar

Ett perfekt hjälpmedel för att bygga muskler och kordination hos hunden. Man stärker hunden inifrån och ger dom bättre förutsättnignar för att bygga upp sig på ett bra sätt efter skador eller för att minska risken för framtida skador. En hund som är rätt uppbyggd i sin muskulatur har lättare att balansera sig och jobba rätt vid olika typer av arbete, ett mångsidigt redskap som är väldigt roligt att använda, vilket många hundar också tycker. Utöver att balansbollarna ger bra muskel och balansträning kan det även öka hundens självförtroende och ge känslan av att dom klarar saker. 

Det finns gånger man inte ska massera hundar.

 • Akuta mjukdelsskador
 • Vid akut skada (Trauma)
 • Akuta diskbråck
 • Akuta inflammationer
 • Smittsamma eksem & sår
 • Feber
 • Vid viss medicinering
 • Dräktighet
 • Cancer, man kan massera runt knölarna men inte direkt på.
 • Infektioner i kroppen
 • Inte direkt på sår men runt om går bra.